Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa krajinám poďakoval za podporu úsilia Ukrajiny o NATO

Ma snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) podpisuje prihlášku o zrýchlený vstup do NATO v Kyjeve 30. septembra 2022. Vpravo stojí ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a vľavo predseda ukrajinského parlamentu (Najvyššej rady) Ruslan Stefančuk. Foto: TASR/AP

Prezident Zelenskyj v piatok 30. septembra oznámil podanie žiadosti o vstup Ukrajiny do NATO, a to v rámci zrýchlenej procedúry.

Kyjev 3. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu večer poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Som vďačný našim susedom - krajinám strednej a východnej Európy - za podporu členstva Ukrajiny v NATO a odsúdenie pokusu Ruska o anexiu Ukrajinských území," napísal Zelenskyj a v príspevku na Twitteri označil prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, prezidenta ČR Miloša Zemana i hlavy štátov Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónsky, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

Prezident Zelenskyj v piatok 30. septembra oznámil podanie žiadosti o vstup Ukrajiny do NATO, a to v rámci zrýchlenej procedúry.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým v piatok podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Urobil tak na základe referend, ktoré sa v týchto oblastiach uskutočnili. Medzinárodne však tento krok ruského prezidenta nebol uznaný.