Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa opäť prihovoril Ukrajincom aj Rusom

Na snímke z videa poskytnutého ukrajinskou prezidentskou tlačovou kanceláriou a zverejneného na Facebooku 18. marca 2022 hovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok virtuálne prihovoril poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, apeloval na Berlín, aby naďalej podporoval Ukrajinu.

Kyjev 18. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov. Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

"Dnes som sa prihovoril parlamentu Nemecka, jednej z najvplyvnejších krajín sveta... Hovoril som nielen ako prezident, ale aj ako Ukrajinec, ako občan, ako Európan, ako niekto, kto dlhé roky pociťuje, že nemecký štát je od nás oddelený múrom, neviditeľným, ale pevným múrom," povedal Zelenskyj.

"Boli sme svedkami toho, ako Nemecko celé desaťročia bojovalo za svoju ekonomiku, za nové ruské plynovody a staré európske sny. Sníva o nejakej spolupráci, ktorú Rusko už dlho neberie vážne," dodal ukrajinský prezident s tým, že nemeckí občania chcú v tomto smere zmenu.

"Sme svedkami toho, ako väčšina Nemcov úprimne podporuje revíziu tejto starej politiky. Vidíme, že kancelár Olaf Scholz má veľkú šancu a veľkú misiu... Zaručte Európe mier. Dlhotrvajúci a hlavne poctivý," vyzval Zelenskyj vládu v Berlíne.

Ukrajinský líder tiež poznamenal, že po rozhovoroch s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a americkým prezidentom Joeom Bidenom má pocit, že svet "lepšie rozumie" Ukrajine.

"Mám pocit, že nám lepšie rozumejú. V Európe, vo svete, v rôznych krajinách. A to nám zabezpečuje stále väčšiu podporu. Takú, o akú sme žiadali," povedal Zelenskyj.

Vláda v Kyjeve má podľa Zelenského informácie, že ruská armáda verbuje žoldnierov zo zahraničia na boj na Ukrajine. Dodal, že ukrajinská armáda zadržala ďalších ruských brancov, pričom niektorí "sa odmietajú vrátiť naspäť do Ruska."

"Neplánovali sme vziať tisíce zajatcov. Nepotrebujeme 13.000 alebo viac mŕtvych ruských vojakov. Túto vojnu sme nechceli. Chceme len mier," apeloval Zelenskyj na ruských občanov.

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok virtuálne prihovoril poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, apeloval na Berlín, aby naďalej podporoval Ukrajinu. Kancelára Scholza vyzval, aby pomohol zrútiť nový múr, ktorý stavia v Európe putinovské Rusko. Odkazoval tým na niekdajší Berlínsky múr, ktorý bol v časoch studenej vojny symbolom rozdeleného Nemecka aj Európy.