Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa plánuje stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastňuje na tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom po stretnutí v Kyjeve na Ukrajine 19. januára 2023. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie Zelenského prišlo po tom, čo Peking vyzval na naliehavé mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že plánuje stretnutie so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vyhlásenie Zelenského prišlo po tom, čo Peking vyzval na naliehavé mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

"Plánujem sa stretnúť so Si Ťin-pchingom," povedal Zelenskyj reportérom bez uvedenia podrobností o čase alebo mieste tejto schôdzky. "Bude to dôležité pre svetovú bezpečnosť," dodal ukrajinský prezident.

Čína v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zverejnila 12-bodový dokument o "politickom urovnaní" tejto krízy. Vyzvala pritom Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory, a upozornila tiež, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane.

Hovorca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Stéphane Dujarric označil v piatok toto vyhlásenie Číny za "dôležitý príspevok" s dôrazom na výzvu Pekingu vyhnúť sa použitiu jadrových zbraní, píše AFP.

"Všetci máme kolektívnu zodpovednosť urobiť to, čo je v našich silách, v záujme dosiahnutia spravodlivého mieru," dodal.