Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa v Kyjeve stretol s tímom MAAE

Na satelitnej snímke z 2. septembra 2019 Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Záporožskú atómovú elektráreň obsadili už v prvých týždňoch invázie ruské vojská, avšak naďalej ju prevádzkujú ukrajinskí pracovníci.

Kyjev 30. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok v Kyjeve stretol s tímom inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý má v pláne tento týždeň navštíviť Ruskom obsadenú Záporožskú atómovú elektráreň. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Chceme, aby misia MAAE... dorazila do elektrárne a urobila všetko, čo je v jej silách, aby sme sa vyhli nebezpečenstvu" jadrovej katastrofy, povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom jeho úradom.

"Ide pravdepodobne o jednu z najprioritnejších otázok týkajúcich sa bezpečnosti Ukrajiny a dnešného sveta," povedal ukrajinský prezident a vyzval na "okamžitú demilitarizáciu elektrárne" a odovzdanie "plnej kontroly" nad ňou Ukrajine.

Záporožskú atómovú elektráreň obsadili už v prvých týždňoch invázie ruské vojská, avšak naďalej ju prevádzkujú ukrajinskí pracovníci. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii. Rusko a Ukrajina sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania jadrovej elektrárne, čo vyvoláva obavy z možného úniku radiácie.

Tím inšpektorov MAAE pricestoval do Kyjeva v utorok. V Záporožskej atómovej elektrárni má byť od stredy do soboty.

Kremeľ označil misiu MAAE za "nevyhnutnú", zároveň však vylúčil stiahnutie svojich vojakov z elektrárne.