Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa v Londýne stretol s britským kráľom Karolom III.

Na snímke britský kráľ Karol III. (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas audiencie v Londýne v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Predmetom rozhovoru bola vojna na Ukrajine a podpora, ktorú Londýn poskytuje tamojším silám.

Londýn 8. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu počas návštevy Londýna stretol v Buckinghamskom paláci s britským kráľom Karolom III. Poďakoval sa mu za podporu, ktorú Spojené kráľovstvo poskytuje ukrajinským utečencom. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

"Som vďačný jeho Výsosti za vrelé prijatie a podporu ukrajinských občanov, ktorí pred vojnou utiekli do Spojeného kráľovstva," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. "My všetci sme sa o Vás báli a mysleli sme na Vás...," povedal panovník.

Zelenskyj poznamenal, že britský monarcha je vojenským pilotom a dodal, že "na Ukrajine je dnes každý pilot vzdušných síl kráľom", uviedla AP.

Stretnutie neskôr pokračovalo v súkromí, píše denník The Guardian s tým, že k dvojici sa pridali aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak a kráľovský tajomník Clive Alderton. Predmetom rozhovoru bola vojna na Ukrajine a podpora, ktorú Londýn poskytuje tamojším silám.

Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a stretol sa s premiérom Rishim Sunakom. Britániu požiadal o dodanie stíhačiek na boj proti ruským inváznym jednotkám.

V stredu večer sa Zelenskyj v Paríži stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Naplánovaná je spoločná večera a predtým krátke vyhlásenie pred novinármi. Vo štvrtok všetci traja odcestujú na summit EÚ do Bruselu.

Zelenskyj tam chce požiadať lídrov členských krajín EÚ o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ, povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády.