Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Sankcie uvaľované na Rusko musia byť skutočne bolestivé

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva 20. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Sankcie budú zahŕňať najmä obmedzenia pre ruský energetický sektor, bankový sektor, export, import a dopravu, dodal ukrajinský prezident.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

"Pracujeme na tom, aby to bolo naozaj bolestivé pre ruskú vojenskú mašinériu a pre ruský štát ako celok," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

"Sankcie budú zahŕňať najmä obmedzenia pre ruský energetický sektor, bankový sektor, export, import a dopravu," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň uviedol, že absolvoval "veľmi podrobné rokovania" o obranných a finančných záležitostiach i sankciách s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý v stredu navštívil Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel sa rozprávajú pred tlačovou konferenciou po stretnutí 20. apríla 2022 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


So šéfom Európskej rady hovoril Zelenskyj o hrozbe potravinovej a energetickej krízy v Európe a o možnosti obnovenia poľnohospodárskeho exportu Ukrajiny a blokovaní "schopnosti Ruska vydierať Európu".

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ okrem toho s Michelom v stredu hovoril aj o posune Ukrajiny smerom k európskej integrácii, píše denník The Guardian.

"Toto je historický moment a my môžeme vyvinúť maximálnu rýchlosť pri včleňovaní sa do Európskej únie... U všetkých našich partnerov v Európskej únii vidím ochotu pomôcť nám v tomto posune tak veľmi, ako to len bude možné," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident okrem toho hovoril o "opatrnom optimizme" v súvislosti s tým, že ukrajinskí partneri podľa neho konečne lepšie chápu potreby jeho krajiny. Podľa Guardianu týmito slovami odkazoval na dodávky zbraní na Ukrajinu a na zosilnenie sankcií uvaľovaných na Rusko.