Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj si nemyslí, že Putin nasadí na Ukrajine jadrové zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zelenskyj uviedol, že Rusko potrebuje na Ukrajinu poslať miliónovú armádu, pretože Putin podľa neho vidí, že veľká časť jednotiek jednoducho opúšťa bojisko.

Kyjev 21. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu nemeckých novín Bild povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin podľa jeho názoru nepristúpi k nasadeniu jadrových zbraní.

Ruský prezident v stredu ráno ohlásil "čiastočnú mobilizáciu" 300.000 záložníkov, ktorá má pomôcť ruských silám bojujúcim na Ukrajine. Putin okrem toho varoval Západ, že ak bude pokračovať v "jadrovom vydieraní", Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.

"Neverím tomu, že použije tieto (jadrové) zbrane. Nemyslím si, že svet dovolí, aby tieto zbrane nasadil," povedal Zelenskyj v spojitosti s Putinovými nepriamymi hrozbami. Podotkol však, že Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné. "Putin môže zajtra povedať: Okrem Ukrajiny chceme aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane," konštatoval Zelenskyj. Dodal, že tieto kompromisy nemožno akceptovať.

Zelenskyj vyzval Západ, aby sa nenechal vydierať Putinom. Poznamenal, že Putin "chce Ukrajinu utopiť v krvi, vrátane krvi jeho vlastných vojakov".

Čiastočná mobilizácia v Rusku podľa Zelenského znamená, že Moskva má "problémy s dôstojníkmi a ďalším vojenským personálom". "Vieme, že mobilizovali kadetov, chlapcov, ktorí nevedeli bojovať. Títo kadeti padli... Prišli k nám a zomreli," povedal Zelenskyj. Dodal, že Rusko potrebuje na Ukrajinu poslať miliónovú armádu, pretože Putin podľa neho vidí, že veľká časť jednotiek jednoducho opúšťa bojisko.

Ukrajinský prezident tiež zdôraznil, že si je istý tým, že sa jeho krajine podarí oslobodiť okupované územia. Ukrajine sa v posledných týždňoch podarilo dosiahnuť významné zisky na severovýchode krajiny a znova dobyť územia dočasne obsadené ruskými silami.