Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj spochybnil význam pseudoreferend v obsadených oblastiach

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj poďakoval všetkým spojencom Ukrajiny, ktorí odsúdili plány na zinscenovanie referend na ukrajinských územiach ovládaných Ruskom.

Kyjev 21. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spochybnil význam oznámení o organizovaní tzv. referend v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovládajú Moskvou podporovaní separatisti alebo sú okupované ruskými inváznymi vojskami.

Referendá o pričlenení sa k Rusku - v termíne od 23. do 27. septembra - ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

"Našu pozíciu nezmení žiaden hukot ani oznámenia. Bránime Ukrajinu, oslobodzujeme našu krajinu a hlavne neprejavujeme nijakú slabosť," uviedol Zelenskyj v utorok večer v pravidelnom večernom videopríhovore k národu.

Utorkové "mimoriadne správy" o pripravovaných pseudoreferendách podľa neho neprinášajú nič nové a Moskva a jej spojenci s nimi neprišli po prvý raz.

Zelenskyj zároveň poďakovať všetkým spojencom Ukrajiny, ktorí odsúdili plány na zinscenovanie referend na ukrajinských územiach ovládaných Ruskom.

"Ďakujem všetkým priateľom a partnerom Ukrajiny za masívne a dôrazné odsúdenie zámerov Ruska na organizovanie ďalších pseudoreferend," vyhlásil Zelenskyj.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Nemecko, Francúzsko a mnohé ďalšie západné krajiny.