Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Stretnutie prezidentov USA a Číny je pre nás dobré

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou (nie je na snímke) po ich stretnutí v Kyjeve 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj povedal, že nemôže potvrdiť, či Biden a Si diskutovali o konflikte na Ukrajine, ale naznačil, že takmer dva roky trvajúci konflikt bol "určitým spôsobom" spomenutý.

Kyjev 17. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril optimizmus v súvislosti s nedávnym stretnutím amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Chápeme, že táto skutočnosť je pre nás dobrá - ich stretnutie," povedal Zelenskyj novinárom v Kyjeve po tom, ako lídri USA a Číny rokovali v Kalifornii, kde sa dohodli na obnovení vzájomnej vojenskej komunikácie.

Čína odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a od začiatku vojny vo februári 2022 prehĺbila svoju hospodársku, diplomatickú a vojenskú spoluprácu s Moskvou. Spojené štáty stoja na čele podpory Západu pre Ukrajinu na bojisku a poskytli jej viaceré balíky finančnej i vojenskej pomoci.

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak predtým vo štvrtok vyjadril "opatrný optimizmus" v súvislosti s týmto stretnutím, ktoré bolo poznačené tým, že americký líder na tlačovej konferencii označil svojho čínskeho náprotivka za "diktátora".

Stretnutie "je skvelým signálom pre svet - dialóg namiesto konfrontácie, nový globálny poriadok; nevyhnutne sú potrebné pravidlá, stabilita a predvídateľnosť", uviedol Podoľak.

Zelenskyj povedal, že nemôže potvrdiť, či Biden a Si diskutovali o konflikte na Ukrajine, ale naznačil, že takmer dva roky trvajúci konflikt bol "určitým spôsobom" spomenutý.