Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Sústredíme sa na obranu Odesy a export cez Čierne more

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s belgickým premiérom Alexanderom De Crooom v Bruseli v stredu 11. októbra 2023. Foto: TASR - AP

Pripomenul, že Ukrajina a Moldavsko v piatok podpísali protokol o spoločných hraničných kontrolách na železničnom kontrolnom stanovišti medzi oboma krajinami.

Kyjev 13. októbra (TASR) - Ukrajina sa sústredí najmä na obranu prístavu Odesa a celého juhu krajiny až k Dunaju. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a zdôraznil potrebu chrániť export cez Čierne more. TASR správu prevzala z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Svet Zelenského oceňuje úlohu Ukrajiny ako záruku v oblasti svetovej potravinovej bezpečnosti. "Svet tiež podporuje úsilie Ukrajiny udržať si a posilňovať túto svoju životne dôležitú úlohu," uviedol Zelenskyj v angličtine.

"Všetko úsilie našej vlády a diplomatov je sústredené na prekonanie zimy a rozhodnú reakciu na ruské útoky v oblasti Odesy i na celej Ukrajine," napísal. Dodal, že jeho krajina bude lepšie chránená. Odese prisľúbil, že všetko, čo Rusi zničili, bude bez obnovené.

Pripomenul, že Ukrajina a Moldavsko v piatok podpísali protokol o spoločných hraničných kontrolách na železničnom kontrolnom stanovišti medzi oboma krajinami. "Toto otvára nové železničné trasy na vývoz našich artiklov," uviedol. O podpísaní protokolu v piatok informovala aj ukrajinská vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.