Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Turecko chce pomôcť pri implementácii nášho mierového plánu

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti napísal, že s Erdoganom diskutovali aj o bezpečnostnej spolupráci, najmä o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni.

Kyjev 5. januára (TASR) - Turecko je pripravené podieľať sa na implementácii ukrajinského "mierového plánu", ktorý bol prvýkrát predstavený v novembri. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po telefonáte s prezidentom Turecka Recepom Tayyipom Erdoganom. TASR správu prevzala z webovej stránky britského denníka The Guardian.

Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti napísal, že s Erdoganom diskutovali aj o bezpečnostnej spolupráci, najmä o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), výmene zajatcov v rusko-ukrajinskom konflikte a tiež o čiernomorskej obilnej iniciatíve.

Turecký prezident vo štvrtok telefonoval aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Erdogan Putina vyzval, aby na Ukrajine vyhlásil "jednostranné" prímerie.

Šéf Kremľa v telefonáte povedal, že je otvorený "serióznemu dialógu" s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu vlastných území Ruskom.

Putin podľa Kremľa zdôraznil aj údajne "deštruktívnu úlohu" západných štátov vo vojne na Ukrajine. Týmito slovami popísal skutočnosť, že Západ dodáva Kyjevu zbrane na obranu voči ruskej vojenskej agresií.