Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj udelil Pelosiovej vyznamenanie – Rad kňažnej Oľgy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) udelil predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej vyznamenanie – Rad kňažnej Oľgy počas ich stretnutia v Kyjeve 30. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa na stretnutí s delegáciou z USA poďakoval za všetku poskytnutú pomoc.

Kyjev 1. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil predsedníčke Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej Rad kňažnej Oľgy III. stupňa. Na svojom webe o tom v nedeľu informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Odovzdanie vyznamenania sa uskutočnilo v rámci návštevy Pelosiovej v Kyjeve.

Rad kňažnej Oľgy bol Pelosiovej udelený za jej významný osobný prínos k posilneniu ukrajinsko-americkej medzištátnej spolupráce a za podporu suverénnej, nezávislej a demokratickej Ukrajiny.

Na brífingu po rokovaniach v Kyjeve Pelosiová uviedla, že rozhovor so Zelenským sa sústredil na otázky bezpečnosti, humanitárnej a ekonomickej pomoci a obnovy Ukrajiny, "keď sa vybojuje víťazstvo", informovala na svojom webe britská stanica BBC.

Pelosiová vyhlásila, že je hrdá na to, že mohla v Kyjeve odovzdať posolstvo jednoty Kongresu Spojených štátov, vyjadriť uznanie amerického ľudu ukrajinskému vedeniu a tlmočiť obdiv ukrajinskému ľudu za jeho odvahu.
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (uprostred) prichádza so svojou delegáciou na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve 30. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Dodala, že americká delegácia síce prichádzala na Ukrajinu s veľkým smútkom, ale "odchádza s lepším pochopením... toho, čo treba urobiť."

Zelenskyj sa na stretnutí s delegáciou z USA poďakoval za všetku poskytnutú pomoc. Spojené štáty označil za lídra spomedzi krajín, ktoré Ukrajinu podporujú vo vojne proti agresii Ruskej federácie.

"Signály, ktoré dnes Spojené štáty a prezident Joe Biden vysielajú, sú veľmi dôležité," uviedol Zelenskyj a spomenul okrem iného aj nedávne rozhodnutie amerického Senátu, ktorý schválil vojenskú pomoc Ukrajine formou pôžičky a prenájmu.

"Sme za to vďační," vyhlásil ukrajinský prezident.