Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej dohode

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v pondelok telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako americká Snemovňa reprezentantov počas víkendu schválila dlho odkladaný balík vojenskej pomoci pre Kyjev.

Kyjev 22. apríla (TASR) - Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám, píše TASR na základe agentúry AFP.

Zelenskyj v pondelok telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako americká Snemovňa reprezentantov počas víkendu schválila dlho odkladaný balík vojenskej pomoci pre Kyjev. Ukrajinský líder po telefonáte uviedol, že "všetky body v dohodách o ATACMS (amerických taktických balistických raketách) pre Ukrajinu boli uzavreté".

Rakety dlhšieho doletu, ktoré majú v závislosti od dodanej munície maximálny dolet približne 300 kilometrov, dostala Ukrajina prvýkrát minulý rok. Podľa oboch strán znamenajú posilnenie bojových schopností Kyjeva.

Ukrajina v poslednom období podpísala s krajinami NATO niekoľko desaťročných bezpečnostných dohôd, ktoré načrtávajú dlhodobú podporu Západu tejto krajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii.