Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na boj aj na diplomaciu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina vždy hovorila, že je pripravená na rokovania, a hľadá akýkoľvek spôsob, ako zastaviť túto vojnu, povedal Zelenskyj.

Kyjev 9. apríla (TASR) - Ukrajina je pripravená bojovať a zároveň hľadať cestu k ukončeniu vojny s Ruskom prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu od agentúry AFP, podľa ktorej sú ukrajinsko-ruské rokovania zastavené od objavenia "zverstiev" v meste Buča a v ďalších oblastiach neďaleko Kyjeva.

"Ukrajina vždy hovorila, že je pripravená na rokovania, a hľadá akýkoľvek spôsob, ako zastaviť túto vojnu," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom, ktorý navštívil hlavné mesto Kyjev aj mesto Buča.

"Bohužiaľ, paralelne vidíme prípravy na dôležité bitky na východe, niektorí ľudia hovoria, že rozhodujúce,"
povedal Zelenskyj s odkazom na očakávanú ruskú ofenzívu.

"Na východe a na juhu sme videli koncentráciu zbraní, techniky a vojsk, ktoré sa chystajú obsadiť ďalšiu časť nášho územia," uviedol Zelenskyj s tým, že výsledok novej ruskej ofenzívy bude závisieť "od viacerých faktorov" vrátane "sily Ukrajiny, toho, ako rýchlo nás naši partneri zásobia zbraňami, a túžby ruského vodcu (Vladimira Putina) ísť ďalej".

"Sme pripravení bojovať a súčasne sa snažiť ukončiť túto vojnu diplomaciou," dodal ukrajinský prezident.

Posledné osobné ukrajinsko-ruské rozhovory sa uskutočnili 29. marca, počas ktorých ukrajinskí vyjednávači údajne signalizovali pripravenosť Ukrajiny vyhlásiť neutralitu výmenou za bezpečnostné záruky od tretích strán, dodala AFP.