Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina je v dodávkach zbraní závislá od svojich partnerov

Na snímke z videa poskytnutého ukrajinskou prezidentskou tlačovou kanceláriou hovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, v pondelok 11. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky brániace obliehané prístavné mesto na juhu Ukrajiny v pondelok uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju poslednú bitku, keďže im dochádza munícia.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Ukrajina je stále závislá od svojich medzinárodných partnerov, pokiaľ ide o zbrane, a nemá vybavenie, ktoré potrebuje najmä na "uvoľnenie blokády" obliehaného prístavného mesta Mariupol. V pondelok neskoro večer to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovali o tom v noci na utorok agentúra DPA a stanica BBC.

"Ak by sme dostali prúdové lietadlá a dostatok obrnených vozidiel, potrebné delostrelectvo, dokázali by sme to," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na Facebooku.

Takisto varoval, že Rusko zanechalo po svojom stiahnutí "desiatky, ak nie státisíce" nebezpečnej munície. "Okupanti nechali míny všade. V domoch, ktorých sa zmocnili. Aj na uliciach, na poliach. Zamínovali majetok ľudí, zamínovali autá, dvere," povedal.

Ukrajinské jednotky brániace obliehané prístavné mesto na juhu Ukrajiny v pondelok na sociálnej sieti Facebook uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju "poslednú bitku", keďže im dochádza munícia.

Ruská armáda informovala, že intenzívne boje v Mariupole sa sústreďujú na okolie železiarní Azovstaľ. Ukrajinské jednotky popisujú, že práve tu ich Rusi zatlačili, obkľúčili a snažia sa ich zničiť.

Prístavné mesto Mariupol je dejiskom najintenzívnejších bojov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Mesto je v súčasnosti prakticky zrovnané so zemou, pri bojoch zahynuli tisícky civilistov, informuje agentúra AFP.