Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým je pri moci Putin

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku, ktoré sa vzťahujú na Doneckú a Luhanskú oblasť a časti Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Kyjev 30. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale... s iným ruským prezidentom," povedal ukrajinský prezident.

Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku, ktoré sa vzťahujú na Doneckú a Luhanskú oblasť a časti Chersonskej a Záporožskej oblasti. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom.

Pod dokumenty pridali svoje podpisy aj Moskvou dosadení lídri štyroch ukrajinských oblastí. Stalo sa tak tri dni po ukončení Kremľom zorganizovaných "referend" v týchto oblastiach o pripojení k Rusku.

Zelenskyj v reakcii na tieto tzv. ľudové hlasovania predtým uviedol, že Ukrajina po nich už nebude môcť rokovať s Ruskom. V prípade anektovania okupovaných území Moskvou pohrozil veľmi tvrdou odozvou zo strany Kyjeva.