Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina nemá inú možnosť, než ďalej rokovať s Ruskom

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident v pondelok navštívil mesto Buča, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov.

Kyjev 5. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že Ukrajina nemá inú možnosť, než naďalej pokračovať v rokovaniach s Ruskom o ukončení bojov. Zároveň nevylúčil, že možno nebude viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

"Všetci, vrátane mňa, budeme vnímať aj možnosť rokovaní ako výzvu," povedal Zelenskyj v rozhovore s ukrajinskými novinármi, ktorý odvysielala štátna televízia. "...Myslím, že nemáme inú možnosť," skonštatoval.

Ukrajinský prezident v pondelok navštívil mesto Buča, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov. Správanie ruskej armády v tomto meste označil za "vojnové zločiny". Moskva páchanie vojnových zločinov poprela; Západ vyzval na ich prešetrenie.

Hoci Zelenskyj udalosti v Buče v utorkovom interview označil za neodpustiteľné, Ukrajina a Rusko by mali podľa jeho slov pokračovať v rozhovoroch. Zároveň tiež naznačil, že Moskva by mala uznať, čo jej vojaci v tomto meste údajne spáchali.

Na otázku novinárov, či budú s Putinom viesť priame rozhovory, Zelenskyj odpovedal, že je možné, že k tomu nedôjde.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí podľa tlačovej agentúry Interfax potvrdil, že mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou pokračujú prostredníctvom videokonferencie, píše Reuters.

Ukrajinský prezident takisto v zmienenom televíznom rozhovore uviedol, že Ukrajina pri svojom úsilí vytlačiť ruské jednotky z Mariupolu čelí ťažkostiam. Dodal, že vojenská situácia v obliehanom prístavnom meste na juhu Ukrajiny je "veľmi zložitá".

Povedal tiež, že Turecko navrhlo plán na pomoc s evakuáciou zranených ľudí a odnesením mŕtvych tiel z mesta. Upozornil však, že táto iniciatíva závisí od vôle samotného Putina.