Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské konzuláty v Rusku fungujú naďalej

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), zástupcovia vlády, armády a ekonomických inštitúcií počas krízového zasadnutia v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Najvyšší predstaviteľ Ukrajiny súčasne povedal, že armáda dá zbrane každému Ukrajincovi, ktorý ich bude chcieť, a požiadal o darovanie krvi pre zranených vojakov.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom, informujú agentúry AP a Reuters. Ukrajinské konzulárne úrady v Rusku však budú pokračovať v práci v obvyklom režime, informovala agentúra Interfax.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že na príkaz prezidenta Volodymyra Zelenského spustilo procedúru prerušenia diplomatických vzťahov s Ruskom.

Ministerstvo spresnilo, že chargé d'affaires Ukrajiny v Ruskej federácii Vasyl Pokotylo bol odvolaný do Kyjeva na konzultácie. Začala sa aj evakuácia ukrajinského veľvyslanectva v Moskve. Konzulárne úrady Ukrajiny v Rusku naďalej fungujú ako zvyčajne - jeden z nich sa nachádza aj v meste Jekaterinburg, poznamenal Interfax.

Zelenskyj v jednom zo svojich príhovorov vo štvrtok zároveň vyzval všetkých Rusov, aby vyšli do ulíc protestovať proti vojne, ktorú rozpútal ich prezident Vladimir Putin.

Najvyšší predstaviteľ Ukrajiny súčasne povedal, že armáda dá zbrane každému Ukrajincovi, ktorý ich bude chcieť, a požiadal o darovanie krvi pre zranených vojakov.

Volodymyr Zelenskyj ešte predtým vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako Putin vo štvrtok nad ránom oznámil začiatok "špeciálnej vojenskej operácie" v Donbase, ktorého časť, ako aj Krym, Ukrajina od roku 2014 označuje za svoje dočasne okupované územie.

Ruský prezident zdôraznil, že plány ruského vedenia nezahŕňajú okupáciu území Ukrajiny. Tvrdil, že "spravodlivosť a pravda sú na strane Ruska".

Ruský prezident predtým vo svojom príhovore k obyvateľom svojej krajiny vyhlásil, že Rusko má všetky dôvody domnievať sa, že o vstupe Ukrajiny do NATO a rozmiestnení zbraní aliancie na jej území už bolo rozhodnuté. Vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie označil za priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska.

Podľa agentúry Reuters je ruská vojenská operácia voči Ukrajine najväčším útokom jedného štátu proti druhému v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.