Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina si zaslúži byť členskou krajinou NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie 28. septembra 2023 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Stoltenberg podľa Zelenského prisľúbil, že vyvinie úsilie, aby zmobilizoval členské krajiny NATO v záujme ďalšieho posilnenia protivzdušnej obrany Ukrajiny.

Kyjev 29. septembra (TASR) - Po návšteve generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Kyjeve opäť vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na členstvo svojej krajiny v Severoatlantickej aliancii, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Ukrajina si zaslúži, aby sa stala členom NATO - a stane sa ním," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore. "Pracujeme na tom, aby sme v súvislosti s členstvom v NATO dosiahli praktické pokroky," dodal.

Stoltenberg zavítal na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny už druhýkrát od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022. Zelenskyj počas svojho stretnutia s generálnym tajomníkom NATO zdôraznil, že prijatie Ukrajiny do Aliancie je len otázkou času.

Stoltenberg podľa Zelenského prisľúbil, že vyvinie úsilie, aby zmobilizoval členské krajiny NATO v záujme ďalšieho posilnenia protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorá čelí takmer neustálym dronovým a raketovým útokom Ruska.

Ukrajinské sily podľa jeho slov - v rámci svojej pokračujúcej protiofenzívy - postupne získavajú späť ďalšie územia okupované Ruskom, píše na svojom webovom portáli denník The Guardian.