Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina si zaslúži vďaku za to, že brzdí Rusko

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ruská bojová sila, ktorú Ukrajinci zničili, už nebude zabíjať v Európe, Ázii ani inde na ďalších kontinentoch sveta, vysvetlil prezident.

Kyjev 3. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu trval na tom, že Ukrajina je vďačná Západu za jeho podporu. Dodal však, že aj Ukrajina si zaslúži určitú vďaku za to, že zatláča Rusov. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Zelenskyj na konferencii ukrajinských veľvyslancov údajne povedal: "Ukrajina vie byť vďačná a je vďačná každej krajine, úplne všetkým ľuďom, každému národu, ktorý nám pomohol. Ale náš prínos pre spoločnú bezpečnosť si zaslúži vďaku."

Prezidentove výroky je možné vnímať v súvislosti s niekoľkými spornými situáciami, vyvolanými vplyvnými zahraničnými politikmi, ktorí spochybnili reakcie Ukrajiny na ich pomoc.

Ako Sky News v utorok informovala, popredný poľský poradca vyhlásil, že Ukrajina by mala viac oceňovať podporu, ktorú jej Poľsko poskytlo za posledné roky.

Aj odchádzajúci britský minister obrany Ben Wallace v júli povedal: "Či sa to niekomu páči alebo nie, ľudia chcú vidieť trocha vďačnosti." Reagoval tak na otázku o frustrácii ukrajinského vedenia z toho, že nedostala oficiálne pozvanie do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Ukrajinský prezident neskôr ostrejšie zareagoval: "Ako inak máme ukázať našu vďačnosť? Môžeme sa ráno zobudiť a ministrovi ďakovať. Nech mi napíše, ako sa mu máme poďakovať."

Predmetné Zelenského vyjadrenie označil ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadym Prystajko za "sarkastické" a o niekoľko dní bol zo svojej funkcie odvolaný.

Zelenskyj však v stredu trval na svojom postoji a údajne povedal: "Zastaviť Rusko v obnovovaní ríše znamená zachrániť slobodu národov, ktoré sú pre ruské vojenské kolóny v dostupnej zóne."

"Ruská bojová sila, ktorú Ukrajinci zničili, už nebude zabíjať v Európe, Ázii ani inde na ďalších kontinentoch sveta," vysvetlil prezident.

Zároveň vyzval svojich veľvyslancov, aby boli opatrní v prístupe k domácej politike vo svojich hostiteľských krajinách.

"V rôznych krajinách sa budú v nasledujúcich mesiacoch konať voľby, čo vytvára určitú ťažkú situáciu. Potrebujeme porozumenie, ktoré preklenie takéto zložité vnútropolitické komplikácie. Ako veľvyslanci Ukrajiny musíte ochladzovať emócie, keď v politike susedov príliš vyčíňajú," poradil. "Chladiť, ale nebyť nemý," dodal Zelenskyj.