Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina v septembri získala 6000 kilometrov štvorcových

Muž kráča tmavou ulicou v meste Charkov na východe Ukrajiny v nedeľu 11. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina počas septembra znovuzískala pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia.

Kyjev 13. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že v rámci septembrovej protiofenzívy sa ukrajinským silám podarilo opätovne získať 6000 kilometrov štvorcových územia, ktoré predtým obsadili ruské jednotky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Od začiatku septembra naši vojaci oslobodili už 6000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia na východe a juhu a postupujeme ďalej," uviedol Zelenskyj v pondelok večer vo svojom pravidelnom príhovore.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v nedeľu oznámil, že Ukrajina počas septembra znovuzískala pod kontrolu viac než 3000 kilometrov štvorcových územia.

Ukrajina hlási výrazné úspechy na bojisku v Charkovskej oblasti na severovýchode, kde sa jej silám podarilo oslobodiť desiatky miest a obcí vrátane miest Izium, Kupjansk a Balaklija.

Vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA novinárom v pondelok pod podmienkou anonymity povedal, že mnohí ustupujúci ruskí vojaci v okolí Charkova sa stiahli na sever a východ. Ako dodal, mnoho príslušníkov ruských síl sa vracia do Ruska, píše agentúra Reuters.

Značné zisky hlási Kyjev aj na juhu Chersonskej oblasti. Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že jej jednotky tam za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 kilometrov štvorcových Rusmi okupovaného územia.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) však v pondelok konštatoval, že súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády podľa všetkého neukončí vojnu na Ukrajine. Experti predpokladajú, že aktuálny konflikt pravdepodobne potrvá až do roku 2023.

Upozorňujú, že keď sa ukrajinský protiútok na severovýchode Ukrajiny skončí, ruské jednotky zrejme obnovia stabilnú obrannú líniu a možno aj spustia územne obmedzené protiútoky. Ukrajina bude musieť následne začať nové protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie územia okupovaného Ruskom.