Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajinské sily si v Avdijivke držia svoje pozície

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu 11. októbra 2023. Foto: TASR/AP

"Ukrajinská odvaha a jednota určia, ako táto vojna skončí, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev 12. októbra (TASR) - Ukrajinské sily si stále držia svoje pozície v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo Rusko uviedlo, že si tam jeho sily vylepšili pozície. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Avdijivka. Držíme naše pozície," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. K príspevku zverejnil aj fotografiu z Avdijivky. "Ukrajinská odvaha a jednota určia, ako táto vojna skončí," dodal Zelenskyj.

Avdijivka leží v regióne Donbas pri meste Doneck a pre Kyjev je dôležitá zo symbolického i strategického hľadiska. Boje o ňu totiž prebiehajú od roku 2014, keď mesto nakrátko dobyli proruskí separatisti.

"Naši obrancovia držia statočne obranu; v oblasti Avdijivky odrazili viac než desať útokov nepriateľa," uviedol hovorca ukrajinského generálneho štábu.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily si pri Avdijivke posilnili pozície. "Akcie južnej skupiny síl podporované letectvom, delostreleckou paľbou zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v okolí Avdijivky," uviedol rezort.

Podľa starostu Avdijivky Vitalijiho Barabaša je situácia v okolí mesta napätá. Súčasné ruské útoky na mesto a jeho okolie označil za najrozsiahlejšiu ofenzívu od začiatku invázie. "Už tretí deň neutíchajú boje v okolí mesta, ostreľované sú pozície i samotné mesto," uviedol vo štvrtok Barabaš.

Priemyselnej Avdijivke dominuje veľký uhoľný závod. Podľa ruských vojenských blogerov sa Rusku podarilo severne od mesta dobyť banskú haldu. Zo zverejnených fotografií a videí však vojenskí analytici usudzujú, že Rusko v okolí mesta utrpelo veľké straty techniky.

V Avdijivke po dlhotrvajúcich bojoch už nie ani jedna neporušená budova či vodovodné a elektrické vedenie. Pred vojnou tu žilo vyše 31.000 obyvateľov, v súčasnosti z nich podľa miestnych úradov ostalo len približne 1600 civilistov, približuje AFP.