Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajinskí vojaci odolávajú novým ruským útokom na Soledar

Zničený most cez rieku Siverskyj-Donec v nedávno dobytej dedine Bogorodychne na Ukrajine, sobota 7. januára 2022. Foto: TASR/AP

Soledar sa nachádza blízko mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré sa Moskva snaží dobyť už niekoľko mesiacov.

Kyjev 10. januára (TASR) - Ukrajinské jednotky odolávajú "novým a ešte tvrdším útokom" ruských jednotiek na mesto Soledar, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Soledar sa nachádza blízko mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré sa Moskva snaží dobyť už niekoľko mesiacov.

"Ďakujem všetkým našim vojakom, ktorí bránia náš Bachmut... (a) všetkým bojovníkom v Soledare, ktorí odolávajú novým a ešte ťažším útokom votrelcov!" vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. Ako dodal, jeho vojaci "získali dodatočný čas a (uchovali) sily pre Ukrajinu".

Ukrajinský prezident zároveň podľa agentúry DPA opísal situáciu v meste Soledar za "naďalej mimoriadne napätú". "Je to veľmi ťažké: Nezostali tam už takmer žiadne neporušené múry," podotkol.

"Aj keď však okupanti v súčasnosti sústreďujú svoje najväčšie úsilie na Soledar, výsledkom tohto ťažkého a pretrvávajúceho boja bude oslobodenie celého nášho Donbasu," ubezpečil Zelenskyj. Odpor ukrajinských vojakov v Soledare podľa neho získa čas pre celú tamojšiu armádu. "Boj o Donbas pokračuje," dodal.

O masívnych ruských útokoch na mesto Soledar predtým informovala aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Soledar je spolu s neďalekým Bachmutom časťou ukrajinského obranného múru pred oblasťou medzi Slovianskom a Kramatorskom, píše DPA.