Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Na stanici v Kramatorsku šlo o úmyselný útok na civilistov

Zakrvavená plyšová hračka leží na zemi po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany však poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk je úmyselným útokom na civilistov. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Keďže im chýba sila a odvaha na to, aby sa nám postavili na bojisku, tak cynicky ničia civilnú populáciu. Je to zlo, ktoré nemá konca a ak nebude potrestané, nikdy sa nezastaví," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident neskôr v príhovore vo fínskom parlamente uviedol, že na stanici v Kramatorsku v ukrajinskej Doneckej oblasti sa v čase útoku nenachádzali ukrajinskí vojaci.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil útok v Kramatorsku za "úmyselné vraždenie". "Rusi vedeli, že železničná stanica v Kramatorsku bola plná ľudí, ktorí čakali na evakuáciu, napriek tomu na ňu zhodili dve rakety...," citoval Kulebu denník The Guardian.

uži odnášajú vo vreci telo obete po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Piatkový útok na stanicu v Kramatorsku odsúdil i slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Sme zhrození a šokovaní bezhlavým zabíjaním civilistov na vlakovej stanici v Kramatorsku... Hlboko odsudzujeme všetky vojnové zločiny a ukrutnosti spáchané Putinovým režimom," napísal Korčok na sociálnej sieti Twitter a pridal sa tak k predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a šéfovi diplomacie Európskej únie Josepovi Borrellovi, ktorí už skôr obvinili Rusko zo spáchania útoku.


Ruské ministerstvo obrany však poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov. Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, totiž používa iba ukrajinská armáda.

Muž objíma ženu po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


"Cieľom útoku kyjevského režimu na železničnú stanicu v Kramatorsku bolo narušiť masový odliv obyvateľov z mesta, aby ich mohli použiť ako ľudské štíty a brániť tak pozície ukrajinských ozbrojených síl," citovala slová ruského rezortu agentúra AFP.

Agentúra AFP označila útok na železničnú stanicu v Kramatorsku za jeden z najsmrteľnejších útokov, ku ktorému počas šesť týždňovému konfliktu na Ukrajine doposiaľ prišlo. Podľa posledných informácií pri útoku zahynulo najmenej 39 ľudí a ďalších 87 utrpelo zranenia, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že medzi obeťami sú aj najmenej dve deti.