Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj v Madride vyzval spojencov, aby Rusko dotlačili k mieru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a španielsky premiér Pedro Sánchez si podávajú ruky po slávnostnom podpise dokumentov v Madride v pondelok 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Reuters doplnil, že Madrid doteraz poskytoval Kyjevu vojenskú pomoc len v obmedzenom objeme.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 27. mája (TASR) - Ukrajina a Španielsko v pondelok podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Stalo sa tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Madride, informovala agentúra Reuters.

Španielsky premiér Pedro Sánchez na margo dohody poznamenal, že ide už o desiatu dohodu tohto druhu: okrem Španielska takúto bilaterálnu dohodu s Ukrajinou už podpísali Británia, Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Taliansko, Kanada, Holandsko, Fínsko a Lotyšsko a Ukrajina chystá podpísať ju so šiestimi ďalšími krajinami.

Tieto zmluvy sú založené na prísľube skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7) z vlaňajšieho júla a sú stavané tak, aby pomohli Kyjevu odraziť ruské jednotky a odradiť Rusko od prípadnej budúcej agresie.

Počas tlačovej konferencie Sánchez povedal, že Španielsko poskytne Ukrajine podporu vo výške jednej miliardy eur v roku 2024 a päť miliárd eur do roku 2027. Tohtoročný balík bude zahŕňať podporu protivzdušnej obrany, ktorá pomôže Kyjevu odraziť ruské letecké útoky, dodal španielsky premiér.

Zelenskyj na tlačovej konferencii zopakoval, že ukrajinská armáda nemá dostatok rakiet protivzdušnej obrany, aby zastavila Rusko v jeho útokoch na ukrajinské dediny a mestá.

Dodal, že len tento mesiac ruská armáda zaútočila na Ukrajinu približne 3200 riadenými leteckými bombami. Apeloval súčasne na spojencov Ukrajiny, aby s využitím "všetkých prostriedkov" dotlačili Rusko k mieru.

Reuters doplnil, že Madrid doteraz poskytoval Kyjevu vojenskú pomoc len v obmedzenom objeme. Podľa Kielskeho inštitútu, ktorý monitoruje zbrane prisľúbené a dodané na Ukrajinu od ruskej invázie, Španielsko doteraz vyčlenilo na vojenskú pomoc 330 miliónov eur, takže na európskej úrovni je de facto len malým prispievateľom.

Pre porovnanie: Berlín, Paríž a Rím prispeli sumami v objeme 18,61 miliardy, 5,65 miliardy a jednou miliardou eur, zatiaľ čo príspevok Londýna predstavuje 9,22 miliardy eur.

Španielsky denník El País vo svojom pondelkovom vydaní informoval, že nový balík vojenskej pomoci od Španielska bude zahŕňať viac ako tucet protilietadlových rakiet Patriot a 19 modernizovaných tankov Leopard 2A4 nemeckej výroby, ako aj ďalšie zbrane španielskej výroby.