Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj v talianskom parlamente: Sme na pokraji prežitia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas virtuálneho prejavu v talianskom parlamente v Ríme 22. marca 2022. Foto: TASR/AP

Kyjev si po všetkých tragédiách, ktorými v minulosti prešiel, zaslúži podľa ukrajinského prezidenta žiť v mieri.

Rím 22. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v príhovore v talianskom parlamentu uviedol, že v dôsledku vojny s Ruskom, ktoré sa podľa neho snaží cez Ukrajinu dostať do zvyšku Európy, je jeho vlasť na pokraji prežitia. TASR o tom informuje na základe videozáznamu z talianskeho zákonodárneho zboru a správy agentúry Reuters.

"Obraciam sa na vás Z Kyjeva. Z mesta, ktoré má pre náš región taký význam ako Rím pre celý svet. Z Kyjeva, z ktorého vzišla veľká kultúra veľkého národa. A zrazu sme na pokraji prežitia!" uviedol Zelenskyj, podľa ktorého si Kyjev po všetkých tragédiách, ktorými v minulosti prešiel, zaslúži žiť v mieri.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas virtuálneho prejavu v talianskom parlamente v Ríme 22. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Pre ruských vojakov je Ukrajina bránou do Európy, do ktorej chcú preniknúť. Barbarstvu však nesmie (byť dovolené, aby tade) prešlo" povedal Zelenskyj.

Taliansky premiér Mario Draghi zase pred parlamentom vyzdvihol "hrdinský" vzdor ukrajinského ľudu a uviedol, že Taliansko podporí snahy Ukrajiny o vstup do Európskej únie.

"Arogancia ruskej vlády narazila na dôstojnosť ukrajinského ľudu, ktorý úspešne brzdí ciele Moskvy spojené s expanziou," uviedol Draghi po Zelenského prejave.