Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj v telefonáte s Erdoganom opísal straty po zničení priehrady

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj po anglicky na Twitteri napísal, že poslal Erdoganovi "zoznam naliehavých potrieb Ukrajiny nutných na odstránenie katastrofy".

Kyjev 7. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu potvrdil telefonát s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o "humanitárnych a environmentálnych následkoch" zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Zelenskyj po anglicky na Twitteri napísal, že poslal Erdoganovi "zoznam naliehavých potrieb Ukrajiny nutných na odstránenie katastrofy".

"Hlas Turecka je dôležitý, pokiaľ ide o stiahnutie okupačných vojakov z ukrajinského územia. Je takisto dôležitý vo veci navrátenia našich protizákonne zadržaných občanov, predovšetkým krymských Tatárov, a v tom, aby pokračovala a bola predĺžená obilninová iniciatíva," dodal.

Erdoganov úrad už predtým vydal vyhlásenie o telefonáte. Turecký prezident navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia priehrady a návrh telefonicky predstavil aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi s tým, aby "neostal žiaden priestor pre podozrenie".

Priehrada sa po výbuchu pretrhla v utorok v skorých ranných hodinách. Zo zničenia Kachovskej priehrady s hydroelektrárňou sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. Turecko ako člen NATO má dobré vzťahy s oboma krajinami