Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vo Washingtone rokoval o energetickej bezpečnosti Európy

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj pricestoval na návštevu Washingtonu, kde sa má v stredu stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Podľa Bieleho domu je stretnutie "prejavom solidarity" medzi týmito dvoma krajinami.

Washington 31. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval počas svojej návštevy vo Washingtone s americkou ministerkou energetiky Jennifer Granholmovou o ďalšom pokračovaní tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny a zaistení energetickej bezpečnosti Európy. V utorok o tom informovala agentúra TASS s odvolaním sa na kanceláriu ukrajinského prezidenta.

Podľa Zelenského je potrebné vypracovať opatrenia, ktoré zabránia Rusku, aby "používalo plyn ako zbraň".

"V tomto kontexte (Zelenskyj) poukázal na dôležitosť čo možno najskoršieho začiatku pravidelných trojstranných konzultácií vo formáte Ukrajina – Nemecko – USA," píše sa vo vyhlásení kancelárie prezidenta.

Zelenskyj sa okrem toho vo Washingtone stretol aj s riaditeľom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Billom Nelsonom, s ktorým hovoril o spoločných vesmírnych projektoch Spojených štátov a Ukrajiny.

"Výskum a použitie vesmírneho priestoru na mierové účely je dôležitou súčasťou partnerstva Ukrajiny a USA," píše sa vo vyhlásení kancelárie prezidenta, podľa ktorej by krajiny mohli spolupracovať napríklad pri projekte skúmania mesiaca s názvom Artemis.

Nelson zároveň prijal pozvanie Zelenského na návštevu Ukrajiny.

Zelenskyj pricestoval na návštevu Washingtonu, kde sa má v stredu stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Podľa Bieleho domu je stretnutie "prejavom solidarity" medzi týmito dvoma krajinami.

Stretnutie prichádza po tom, čo Bidenova administratíva v júli oznámila dohodu s Nemeckom, ktorá umožní dokončenie plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) popod Baltské more bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám.