Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyhlásil stredu, údajný deň ruskej invázie, za Deň jednoty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas spoločnej tlačovej konferencie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (nie je na snímke) po ich stretnutí v Kyjeve 14. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident zároveň vyzval všetkých poslancov i štátnych zamestnancov, ktorí opustili Ukrajinu, aby sa do 24 hodín vrátili.

Kyjev 14. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v pondelok výnos, na základe ktorého stanovil, že streda 16. februára bude na Ukrajine Dňom jednoty. Zelenskyj takto reagoval na správy, podľa ktorých má ruská invázia na Ukrajinu údajne začať práve túto stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúra TASS.

"Hovoria, že 16. február bude dňom invázie. Spravíme z neho Deň jednoty... V tento deň vyvesíme naše vlajky, vezmeme si modro-žlté stuhy a celému svetu ukážeme našu jednotu," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň vyzval všetkých poslancov i štátnych zamestnancov, ktorí opustili Ukrajinu, aby sa do 24 hodín vrátili.

"Osobitne sa obraciam ku všetkým predstaviteľom vlády, štátnym zamestnancom, ktorí opustili krajinu alebo tak v blízkom čase plánujú urobiť. Ukrajinský ľud vás poveril nielen vedením krajiny, ale aj jej ochranou. V takejto situácii je vašou priamou povinnosťou, aby ste boli spolu s nami, s ukrajinským ľudom," uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Spravodajský portál Ukrajinská pravda v pondelok informoval, že ukrajinskí oligarchovia a podnikatelia hromadne opúšťajú Ukrajinu charterovými letmi. Podľa tohto zdroja len v nedeľu odletelo z Kyjeva asi 20 charterových a súkromných lietadiel. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov v pondelok oznámil, že v súčasnosti sa za hranicami Ukrajiny nachádza aj 23 poslancov ukrajinského parlamentu.