Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Výpadky elektriny spôsobené útokmi zasiahli milióny ľudí

Pätnásťročná Taisia Kovaliová stojí medzi ruinami detského ihriska pred svojím domom, ktorý zasiahla ruská raketa v Mykolajive na juhu Ukrajiny 23. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Skutočnosť, že Rusko sa uchyľuje k energetickému terorizmu, podľa jeho slov potvrdzuje slabosť nepriateľa.

Kyjev 4. novembra (TASR) - Približne 4,5 milióna ľudí zasiahli výpadky elektriny, ktoré nastali v dôsledku ruských útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Približne 4,5 milióna spotrebiteľov bolo dnes dočasne odpojených od spotreby energie," povedal Zelenskyj. Skutočnosť, že Rusko sa uchyľuje k energetickému terorizmu, podľa jeho slov potvrdzuje slabosť nepriateľa. "Nedokážu poraziť Ukrajinu na bojisku, preto sa usilujú zlomiť našich ľudí týmto spôsobom," povedal.

Zelenskyj takisto označil za "očividné" štvrtkové závery vyšetrovania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá nepotvrdila výrobu tzv. špinavých bômb na Ukrajine.

"Dali sme im úplnú voľnosť v ich činnosti na príslušných zariadeniach a máme jasný a nezvratný dôkaz, že nikto na Ukrajine nevyrábal a ani nevyrába "špinavé bomby".

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi oznámil, že táto agentúra nezaznamenala žiadne náznaky neohlásených jadrových aktivít v troch lokalitách na Ukrajine, ktoré na žiadosť Kyjeva navštívila v súvislosti s tvrdeniami Ruska o plánovanom odpálení takejto bomby.