Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Vyše 170.000 štvorcových kilometrov Ukrajiny ohrozujú míny

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies dym z nedávno hodenej munície v ukrajinskom meste Bachmut 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vláda v Kyjeve podľa slov Zelenského na pondelkovom zasadnutí hovorila o opatreniach, ako urýchliť odmínovacie práce.

Kyjev 14. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer vo videoprejave uviedol, že vláda v Kyjeve hľadá spôsoby a prostriedky na podporu poľnohospodárstva v čase, keď ruská ofenzíva trvá už viac než rok.

Ako dodal, viac ako 170.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je ohrozených mínami a nevybuchnutou muníciou, pričom veľká časť tejto plochy patrí práve farmárom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Je to už druhá sezóna siatia za vojnových čias," povedal Zelenskyj. "Vlani sa vďaka hrdinskému úsiliu našich farmárov a všetkých pracovníkov v poľnohospodárskom sektore podarilo zachovať ukrajinskú poľnohospodársku produkciu a globálnu úlohu Ukrajiny ako garanta potravinovej bezpečnosti," poznamenal.

Vláda v Kyjeve podľa slov Zelenského na pondelkovom zasadnutí hovorila o opatreniach, ako urýchliť odmínovacie práce. Okrem iného je v tejto veci potrebné posilniť spoluprácu so zahraničnými partnermi.

V súvislosti s energetickou situáciou na Ukrajine Zelenskyj povedal: "Pokračujeme v prípravách na ďalšie vykurovacie obdobie - aj čo sa týka akumulácie zdrojov aj ochrany našich energetických zariadení." Dodal, že energetický sektor bol "normalizovaný".

Budúcnosť Ukrajiny bude podľa Zelenského závisieť od kľúčových bitiek na východe krajiny. "Bilohorivka a Marinka, Avdijivka a Bachmut, Vuhledar a Kamjanka a ďalšie miesta sú tými, kde sa rozhoduje o tom, akú budúcnosť budeme mať," citovala jeho slová stanica Sky News. "Musíme zničiť vojenskú silu nepriateľa. A aj ju zničíme," zdôraznil prezident Ukrajiny.