Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyzval Britániu na sprísnenie sankcií voči Rusku

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu 8. marca 2022 v Londýne. Foto: TASR/AP

Ruská armáda útočí na nemocnice a civilné obyvateľstvo vrátane detí, ktorých od vypuknutia vojny zahynulo už viac ako 50, uvádza ukrajinský prezident.

Londýn/Kyjev 8. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "nefunguje správne", pretože nedokázala zabezpečiť bezletovú zónu nad jeho krajinou. Zelenskyj to povedal v utorok vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu, pričom britského premiéra Borisa Johnsona vyzval, aby ešte viac sprísnil sankcie voči Rusku, ktoré zároveň označil za "teroristický štát".

TASR túto informáciu prevzala od stanice Sky News.

Zelenskyj v rámci svojho prejavu zhrnul doterajší priebeh vojny, ktorá sa začala 24. februára, keď ruská armáda vypálila riadené strely na ciele na Ukrajine.

Pripomenul pritom, že v deviaty deň (vojny), čiže uplynulý piatok, sa stretli ministri zahraničných vecí členských krajín NATO. V tejto súvislosti zároveň vyjadril sklamanie z rozhodnutia Aliancie nevyhlásiť bezletovú zónu nad Ukrajinou.

Od vypuknutia vojny zahynulo na ukrajinskej pôde už viac ako 10.000 ruských vojakov, tvrdí Zelenskyj.

Na snímke ukrajinský vojak kráča okolo trosiek ruského stíhacieho bombardéra Suchoj Su-34 ležiaceho v poškodenej budove počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine 8. marca 2022 v ukrajinskom meste Charkov.
Foto: TASR/AP


Ruská armáda útočí na nemocnice a civilné obyvateľstvo vrátane detí, ktorých od vypuknutia vojny zahynulo už viac ako 50, uvádza ukrajinský prezident. Ruské jednotky obliehajúce prístavné mesto Mariupol "nepovoľujú žiadne (dodávky) jedla ani vody - ľudia začali panikáriť," dodal Zelenskyj s tým, že Ukrajina sa nevzdá.

Ukrajinský líder na záver prejavu osobne poďakoval Borisovi Johnsonovi za doteraz prejavenú podporu Kyjevu a vyzval ho, aby jeho vláda ešte viac sprísnila sankcie uvalené na Moskvu a označila Rusko za "teroristický štát".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uplynulý piatok uviedol, že Aliancia nevyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou pre obavy z ďalšej eskalácie konfliktu.