Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyzval Západ a Rusko, aby Ukrajine dali bezpečnostné záruky

Na snímke z 23. feburára 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj upozornil na to, že o "budúcnosti európskej bezpečnosti" sa rozhoduje v súčasnej napätej situácii a hroziacej invázie zo strany Ruska.

Kyjev 23. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Západ a Moskvu, aby Kyjevu dali "okamžité" bezpečnostné záruky, ktoré by odvrátili hrozbu invázie zo strany Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina potrebuje bezpečnostné záruky. Jasné, konkrétne a okamžité," uviedol Zelenskyj. "Som presvedčený, že Rusko musí byť medzi tými krajinami, ktoré poskytnú jednoznačné bezpečnostné záruky," dodal.

Zelenskyj upozornil na to, že o "budúcnosti európskej bezpečnosti" sa rozhoduje v súčasnej napätej situácii a hroziacej invázie zo strany Ruska. "Zhodujeme sa v názore, že o budúcnosti európskej bezpečnosti sa rozhoduje práve teraz, tu v našej domovine, na Ukrajine," povedal Zelenskyj novinárom na spoločnom brífingu s prezidentmi Poľska a Litvy - Andrzejom Dudom a Gitanasom Nausédom.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) a litovský prezident Gitanas Nauseda pózujú po podpísaní dokumentov 23. februára 2022 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP

Lídri Poľska a Litvy v spoločnom vyhlásení so Zelenským uviedli, že Ukrajina si vzhľadom na súčasné bezpečnostné hrozby zo strany Ruska zaslúži štatút kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie, píše agentúra Reuters.

"Zdôrazňujeme, že vzhľadom na významný pokrok v implementácii asociačnej dohody (s EÚ) a vnútroštátnych reforiem, ako aj na súčasné bezpečnostné výzvy si Ukrajina zaslúži štatút kandidátskej krajiny EÚ, pričom Litva a Poľsko podporia Ukrajinu pri dosahovaní tohto cieľa," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré vyzýva medzinárodnú komunitu na "rýchle zavedenie" rozsiahlych sankcií voči Rusku vrátane opatrení zameraných na plynovod Nord Stream 2.