Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyzýva EÚ, aby vyvíjala tlak na hlavný zdroj príjmov Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident vo svojom príhovore súčasne zopakoval výzvy na "demilitarizáciu" Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Kyjev 7. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval Európsku úniu, aby pokračovala v tlaku na ruský energetický sektor. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Zelenskyj prišiel s touto výzvou deň po prijatí ôsmeho balíka sankcií EÚ uvalených na Rusko od jeho invázie na Ukrajinu.

"Musíme pokračovať v tomto smere, teda vyvíjať tlak na ruský energetický sektor, na tento hlavný zdroj príjmov agresorského štátu," povedal v prejave k účastníkom stretnutia európskych lídrov v Prahe.

Zelenskyj sa v príhovore poďakoval EÚ za nový balík sankcií, ktorý Rusku prináša nové obchodné obmedzenia. Rozširuje sa ním aj zoznam osôb, ktorých sa týka zmrazenie majetku a zákaz cestovania do EÚ.

Ukrajinský prezident vo svojom príhovore súčasne zopakoval výzvy na "demilitarizáciu" Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe nachádzajúcu sa momentálne na území, o ktorom Moskva tvrdí, že ho anektovala. Ruský prezident Vladimir Putin navyše v stredu podpísal výnos, ktorým prikázal vytvorenie štátnej spoločnosti na riadenie ZAES.

Zelenskyj vo svojom príhovore zdôraznil, že Ukrajina žiada nielen odsun ruskej vojenskej techniky z objektu, ale aj stiahnutie všetkých vojakov zo závodu. Uviedol, že v súčasnosti sa v objekte ZAES nachádza približne 500 Rusov.

Ukrajinský prezident zdôraznil, že elektráreň je pre Ukrajinu nevyhnutná pre to, aby mala dostatok elektrickej energie na vývoz.

Európska komisia vo štvrtok uviedla, že nové sankcie sú reakciou na eskaláciu prebiehajúcej vojny Ruska s Ukrajinou vrátane anexie ukrajinského územia prostredníctvom fiktívnych referend, mobilizácie ďalších jednotiek a vyhrážania sa použitím jadrových zbraní.