Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Z Mariupola a okolia evakuovali ďalších 344 civilistov

Ľudia prichádzajú z ukrajinského mesta Mariupol do centra pre vysídlených ľudí 3. mája 2022 v Záporoží. Foto: TASR/AP

Humanitárna koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová informovala, že mnohí z týchto ľudí si so sebou nepriniesli nič viac, len oblečenie, ktoré mali na sebe.

Kyjev 5. mája (TASR) - Z obliehaného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa podarilo v stredu evakuovať ďalších 344 ľudí. Uviedol to v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje denník The Guardian.

"Dnes bola ukončená druhá evakuačná operácia z Mariupola. Zachránených bolo 344 ľudí: z tohto mesta a jeho predmestí. Presne toľko ľudí dnes odišlo do Záporožia. Náš tím sa chystá na stretnutie s nimi," uviedol ukrajinský prezident vo svojom tradičnom nočnom prejave. Povedal tiež, že všetkým evakuovaným poskytujú v Záporoží ukrajinské úrady potrebnú pomoc a čo najlepšiu starostlivosť.

Zelenskyj v prejave dodal, že pokračujú rokovania o evakuácii ďalších ľudí z mariupolských oceliarní Azovstaľ. "Sú tam ešte stále civilisti. Ženy, deti," uviedol.

Na satelitnej snímke z 3. mája 2022 sú oceliarne Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny počas 69. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok.
Foto: TASR/AP


Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková medzičasom informovala, že 344 evakuovaných - z Mariupolu a ďalších okolitých miest - už dorazilo do Záporožia, uvádza stanica BBC.

Vereščuková sa v príspevku na sociálnej sieti Telegram zároveň poďakovala Červenému krížu za pomoc s ich evakuáciami. "Sú tu ženy, deti a starí ľudia z Mariupola, Manhuša, Berďanska, Tokmaku, Vasylivky. Všetci práve prišli do Záporožia," uviedla.

Humanitárna koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová informovala, že mnohí z týchto ľudí si so sebou nepriniesli nič viac, len oblečenie, ktoré mali na sebe. "Teraz im v tejto ťažkej dobe pomôžeme, a to aj veľmi potrebnou psychologickou podporou," povedala.

Lubraniová dodala, že je potrebné robiť viac pre to, aby sa zabezpečilo, že všetci civilisti budú môcť z oblastí, kde prebiehajú boje, odísť tým smerom, ktorým chcú.