Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Za totálnym výpadkom elektriny na východe Ukrajiny je Rusko

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

V nedeľu večer už aj predstavitelia na východe Ukrajiny pripísali vinu za výpadky elektriny ruským útokom na kľúčové zariadenia.

Kyjev 11. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu večer oznámil, že za rozsiahle výpadky elektriny po celej východnej Ukrajine je zodpovedné Rusko. Zelenskyj zároveň obvinil Moskvu, že útokmi zámerne zasahuje civilnú infraštruktúru. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinský líder na sociálnych sieťach hlásil "totálny výpadok v Charkovskej a Doneckej oblasti, čiastočný v Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti". Obvinil z toho "ruských teroristov".

"Nie sú to vojenské zariadenia," napísal Zelenskyj a dodal: "Cieľom je pripraviť ľudí o svetlo a teplo."

V nedeľu večer už aj predstavitelia na východe Ukrajiny pripísali vinu za výpadky elektriny ruským útokom na kľúčové zariadenia.

Výpadky nastali práve v tých oblastiach, ktoré Kyjev počas najnovšej protiofenzívy dobyl naspäť od ruských inváznych vojakov. Ukrajinská armáda oslobodila na východe Ukrajiny už desiatky obcí a miest - pred vojnou žili v týchto častiach milióny ľudí.

Podľa šéfa Dnepropetrovskej oblasti Dmytra Rezničenka sa ruskí vojaci takto odplatili za "porážku na bojisku, ktorú nedokážu zniesť".