Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Začali sa prípravy na stretnutie s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, foto z archívu. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil Zelenského slová o príprave stretnutia.

Kyjev 20. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že sa začali rokovania s Ruskom o jeho možnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informuje agentúra Ria Novosti.

"Viete, že som pozval prezidenta Ruskej federácie na stretnutie na ktoromkoľvek mieste v našom Donbase, no ruský prezident navrhol stretnutie v Moskve. Tradične sa však v takejto situácii stretnutie koná na jednom z miest konfliktu alebo na neutrálnom území. Začala sa diskusia medzi kanceláriami prezidenta Ukrajiny a Ruskej federácie," oznámil Zelenskyj vo štvrtok na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v deň druhého výročia jeho nástupu do funkcie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil Zelenského slová o príprave stretnutia. Rusko podľa neho už rozmýšľa aj o možných témach rokovaní, avšak dodal, že ide o neľahký proces. Stretnutie je podľa neho zatiaľ len "hypotetické" a jeho presný dátum ešte nebol určený.

Zelenskyj 20. apríla navrhol Putinovi, aby sa stretli v Donbase. Putin 22. apríla reagoval návrhom, aby Zelenskyj diskutoval o otázke Donbasu s vodcami separatistických republík. Zelenskyj 26. apríla poveril vedúceho svojej kancelárie, aby zabezpečil stretnutie s Putinom.