Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj zagratuloval Macronovi k víťazstvu vo voľbách

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) si podáva ruku s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vážim si jeho podporu a som presvedčený, že spoločne napredujeme k novým spoločným víťazstvám, napísal Zelenskyj na Twitteri vo francúzskom jazyku.

Kyjev 25. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval v nedeľu Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska, pričom ho označil za "skutočného priateľa Ukrajiny." TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

"Želám mu nové úspechy pre dobro ľudu. Vážim si jeho podporu a som presvedčený, že spoločne napredujeme k novým spoločným víťazstvám," napísal Zelenskyj na Twitteri vo francúzskom jazyku.


Ukrajinský prezident v polovici apríla kritizoval Macrona za to, že odmietol označiť ruské vojenské ťaženie na Ukrajine na genocídu.

Macron od začiatku roka viackrát telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a na začiatku februára, teda ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, navštívil Kyjev aj Moskvu. Putinov a Macronov dialóg sa však podľa francúzskeho prezidenta zastavil po tom, ako boli na Ukrajine odhalené prípady masového zabíjania civilistov.

Macron podľa prieskumov zvíťazil v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Jeho súperka, pravicovo orientovaná politička Marine Le Penová získala 41,8 až 42,4 percenta hlasov.