Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Západní partneri posielajú zbrane Ukrajine, oznámil Zelenskyj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa informácií Sky News sa rozhodli Ukrajine poslať zbrane aj krajiny, ktoré takéto dodávky dosiaľ odmietali, pričom k darcom patria aj štáty, ktoré nie sú členmi NATO.

Kyjev 26. februára (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že "partneri" jeho krajiny posielajú zbrane, aby pomohli Kyjevu bojovať proti ruským jednotkám. Informoval tiež, že hovoril telefonicky s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"Nový deň na diplomatickom fronte sa začal rozhovorom s Emmanuelom Macronom," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!" citovala ho agentúra AFP.

Samotný Macron vyhlásil, že svet sa musí pripraviť na dlhú vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou. "Ak vám môžem dnes ráno povedať jednu vec, tak to, že táto vojna potrvá... táto kríza potrvá, táto vojna potrvá a všetky krízy s ňou spojené budú mať trvalé následky," povedal Macron s varovaním: "Musíme byť pripravení."

S pomocou Ukrajine dodávkami zbraní a munície, zdravotných potrieb a rôznou ďalšou podporou súhlasilo celkovo 28 krajín vrátane Spojeného kráľovstva, ďalších európskych štátov i USA, informovala v sobotu ráno britská stanica Sky News.

Britský minister obrany Ben Wallace podľa nej organizoval v piatok večer darcovskú konferenciu o vojenskej pomoci, ktorá sa konala online. Všetky zúčastnené krajiny prisľúbili, že prispejú.

Podľa informácií Sky News sa rozhodli Ukrajine poslať zbrane aj krajiny, ktoré takéto dodávky dosiaľ odmietali, pričom k "darcom" patria aj štáty, ktoré nie sú členmi NATO.