Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Západní spojenci by mali tanky dodať čo najrýchlejšie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Nemecko po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám.

Kyjev 26. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval krajiny Západu, aby sľúbené tanky Leopard 2 a Abrams M1 poslali Ukrajine čo najrýchlejšie a vo vysokom počte, aby sa ukrajinské jednotky dokázali efektívne brániť voči ruskej agresii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Teraz sú kľúčové najmä rýchlosť a množstvo," vyhlásil Zelenskyj. Svojich západných spojencov tiež vyzval na poskytnutie rakiet "dlhého doletu" a stíhačiek.

"Dnes som hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom," povedal ukrajinský prezident. Dodal, že je potrebné "otvoriť otázku dodávok rakiet s dlhým doletom pre Ukrajinu a je dôležité rozšíriť spoluprácu aj v oblasti delostrelectva."

Zelenskyj tiež uviedol, že Ukrajina potrebuje stíhačky. Potvrdil tak slová poradcu ukrajinského ministra obrany Jurija Saka, pre ktorého by bolo získanie moderných stíhačiek vrátane amerických lietadiel F-16 "veľkým míľnikom".

Nemecko po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

Podobný krok ohlásili v stredu aj Spojené štáty, ktoré Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a ukrajinskej armáde poskytnú aj výcvik na ich obsluhu.