Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada Bidena, aby prišiel na konferenciu vo Švajčiarsku

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Mierovú konferenciu o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock na brehu Vierwaldstattského jazera.

Kyjev 26. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu požiadal prezidenta USA Joea Bidena a čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga, aby sa zúčastnili na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku. TASR o tom informuje s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

"Obraciam sa na svetových lídrov, ktorí stále stoja stranou od globálneho úsilia na svetovom mierovom samite: na prezidenta Bidena a na prezidenta Siho... Podporte prosím mierový summit svojou osobnou účasťou," povedal Zelenskyj vo videoodkaze natočenom v troskách budovy v Charkove, ktorá bola terčom štvrtkového ruského útoku.

Konferencia vo Švajčiarsku podľa jeho slov "ukáže, kto vo svete chce skutočne ukončiť vojnu". "Prosím, preukážte svoje vodcovstvo pri presadzovaní mieru - skutočného mieru, a nie len prestávky medzi údermi," dodal.

Mierovú konferenciu o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta 15. a 16. júna v hotelovom komplexe Bürgenstock na brehu Vierwaldstattského jazera. Na rokovania bolo dosiaľ pozvaných 160 delegácií vrátane členov EÚ a zoskupení G7, G20 a BRICS. Rusko však na zozname pozvaných nefiguruje. Zelenskyj uviedol, že svoju účasť dosiaľ potvrdil viac ako 80 krajín.

Rusko konferenciu viackrát označilo za zbytočnú. Podľa Moskvy je totiž vzhľadom na jej neúčasť odsúdená na neúspech.