Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada Izrael, aby sa pripojil k boju proti Rusku

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Izrael odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu. Obáva sa však zhoršenia vzťahov s Moskvou, jednou zo síl konfliktu v susednej Sýrii, kde izraelská armáda často útočí na proiránsku milíciu.

Kyjev 25. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Izrael, aby sa pripojil k boju proti Rusku a znovu požiadal o izraelský protivzdušný obranný systém. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Nie je načase, aby si váš štát vybral na koho strane ste? Na strane demokratického sveta, ktorý bok po boku bojuje proti existenčnej hrozbe? Alebo na strane tých, ktorí sa tvária, že ruský teror nevidia, a to napriek tomu, že výsledkom tohto pokračujúceho teroru je úplné zničenie svetovej bezpečnosti?" spýtal sa Zelenskyj vo videopríhovore na konferencii izraelského denníka Ha'arec.

Izrael odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu. Obáva sa však zhoršenia vzťahov s Moskvou, jednou zo síl konfliktu v susednej Sýrii, kde izraelská armáda často útočí na proiránsku milíciu, a chce zaistiť blaho aj ruským židom.

Pre svoj postoj k ukrajinskému konfliktu čelil Izrael v pondelok kritike aj vo Washingtone, keď člen Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, republikán Mike Turner, uviedol, že po návšteve Ukrajiny bol Izraelom "osobne sklamaný".

Izrael, ktorý si 1. novembra vo voľbách vyberie novú vládu, obmedzil svoju pomoc pre Ukrajinu na dodávky humanitárnej pomoci a obranného vybavenia. Naposledy napríklad ponúkol Ukrajine, že jej pomôže s vývojom poplachov varujúcich civilistov pred vzdušnými útokmi.

Podľa Zelenského však takáto ponuka nestačí a požiadal izraelských lídrov, aby Ukrajine poslali systém protivzdušnej obrany. Podobnú požiadavku Zelenskyj od začiatku invázie vo februári zopakoval už niekoľkokrát.