Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada od spojencov všetky údaje o spornej rakete v Poľsku

Na policajnej snímke experti vyšetrujú na mieste dopadu rakety v poľskej obci Przewodów v stredu 16. novembra 2022. Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, ktorá leží len asi šesť kilometrov od ukrajinských hraníc, v utorok popoludní. Foto: TASR/AP

Bezprostredne po incidente sa objavili obavy, že môže viesť k ďalšej eskalácii konfliktu.

Kyjev 16. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval utorok spojencov Kyjeva, aby s ním zdieľali "všetky údaje" v súvislosti s raketou, ktorá v utorok dopadla na územie susedného Poľska. Kyjev nástojí na tom, že raketa bola odpálená Ruskom, čo protirečí tvrdeniam Varšavy. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Najmenej jedna raketa zasiahla dedinu Przewodów v blízko ukrajinských hraníc v čase masívneho bombardovania Ukrajiny zo strany Ruska, zameraného na civilnú infraštruktúru krajiny. Na poľskom území prišli o život dvaja ľudia.

Bezprostredne po incidente sa objavili obavy, že môže viesť k ďalšej eskalácii konfliktu. V stredu však Poľsko uviedlo, že projektil pravdepodobne pochádzal od ukrajinskej protivzdušnej obrany, čo podporil aj Washington.

"Chceme potvrdiť všetky detaily, každý fakt. Preto potrebujeme... prístup k všetkým údajom, ktoré naši partneri majú, i k miestu explózie," povedal Zelenskyj v pravidelnom prejave.

Ukrajinský prezident vyjadril presvedčenie o tom, že raketa, ktorá v utorok večer dopadla na územie Poľska a zabila tam dvoch ľudí, nebola ukrajinská. Utorkový výbuch v Poľsku podľa predbežných zistení NATO aj vyjadrenia Bieleho domu zrejme zapríčinila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete.