Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili jednotu ako Izraelu

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany.

Kyjev 15. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú "jednotu" ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

"Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že takáto jednota je nielen možná, ale aj stopercentne účinná," povedal Zelenskyj.

To isté je podľa Zelenského možné pri obrane Ukrajiny, ktorá rovnako ako Izrael nie je členom NATO. Vyzval preto spojencov Ukrajiny, aby vo veci vojenskej pomoci Ukrajine preukázali politickú vôľu.

Aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba argumentoval západnou podporou pre Izrael, keď v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve opäť vyzval na čo najskoršiu a väčšiu podporu Ukrajiny.

"Vidíme, že keď spojenci konajú ako jeden veľmi koordinovaným spôsobom, cieľ nedosiahne ani jedna strela," uviedol Kuleba. Apeloval na spojencov Ukrajiny, aby jej dali "všetko potrebné a ona sa postará o zvyšok roboty".

Irán cez víkend smerom na Izrael vypustil stovky bezpilotných lietadiel a riadených striel, a to aj zo svojho vlastného územia. Tento útok bol odvetou za Izraelu pripisovaný úder na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla, pri ktorom zahynuli aj dvaja generáli elitných Iránskych revolučných gárd.

Izraelská armáda tvrdí, že zneškodnila 99 percent všetkých dronov a rakiet vypustených Iránom v noci na nedeľu. Stalo sa tak za pomoci USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín.