Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada vytvorenie tribunálu na vyšetrovanie ruskej agresie

Na snímke z 18. júna 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počúva na stretnutí s predstaviteľmi armády počas návštevy Mykolajivskej oblasti. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinského prezidenta musia byť všetci ruskí vojnoví zločinci spravodlivo potrestaní.

Haag 14. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada vytvorenie "osobitného tribunálu" na vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajine. Zelenskyj to vo štvrtok povedal prostredníctvom telemostu účastníkom konferencie o vojnových zločinov na Ukrajine, ktorá sa konala v Haagu, informuje agentúra AFP.

"Existujúce justičné orgány nemôžu postaviť pred súd všetkých vinníkov. Preto je potrebný osobitný tribunál, aby sa zaberal zločinom ruskej agresie na Ukrajine... taký tribunál, ktorý zabezpečí spravodlivé a legitímne potrestanie tých, ktorí odštartovali túto sériu katastrof," povedal Zelenskyj na konferencii, ktorú zorganizovala holandská vláda, Európska komisia a Medzinárodný trestný súd (ICC).

Podľa ukrajinského prezidenta musia byť všetci ruskí vojnoví zločinci spravodlivo potrestaní.

Zelenskyj sa takto vyjadril niekoľko hodín po ruskom raketovom útoku na mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny, ktorý si vyžiadal prinajmenšom 20 civilných obetí na životoch, vrátane detí.

"Musíme spolupracovať," povedal na konferencii v Haagu aj hlavný prokurátor ICC Karim Khan. ICC začal v marci - krátko po spustení ruskej invázie - vyšetrovať podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok taktiež vyzval na zriadenie špeciálneho súdu, ktorý by sa zaoberal "zločinom agresie", a síce útokom nejakého štátu voči inej krajine, ktorý bol nariadený politickým či vojenským predstaviteľom.

AFP pripomína, že ICC nemôže stíhať "zločin agresie", ak dotknuté krajiny neratifikovali Rímsky štatút, ktorým sa ustanovil Medzinárodný trestný súd, čo neurobili Rusko ani Ukrajina.