Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiadal ďalšiu podporu a upozornil na zhromažďovanie sa Rusov

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 24. januára 2023. Foto: TASR/AP

Šéfka EK počas štvrtkovej návštevy Kyjeva povedala, že Európska únia plánuje uvaliť na Rusko ďalší balík sankcií, ktorý má byť prijatý do 24. februára.

Kyjev 2. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy predstaviteľov Európskej komisie v Kyjeve žiadal ďalšiu podporu pre svoju krajinu. Takisto upozornil, že Rusko zhromažďuje svoje sily. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

Sen o "priateľskej Európe" sa dá podľa Zelenského slov uskutočniť len spoločne s Ukrajinou a len prostredníctvom porážky Ruska. Udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ je pre všetkých Ukrajincov bojujúcich proti Moskve veľmi dôležité a motivujúce.

"Ukrajina bráni na bojisku práve tie hodnoty, ktoré zjednocovali a zjednocujú aj Európu," povedal prezident na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Zelenskyj takisto upozornil, že Rusko zhromažďuje svojich vojakov s cieľom "pomstiť sa" Západu.

"Rusko v súčasnosti sústreďuje svoje sily. Všetci to vieme. Pripravuje sa pomstiť nielen Ukrajine, ale aj slobodnej Európe a slobodnému svetu," povedal.

Šéfka EK počas štvrtkovej návštevy Kyjeva povedala, že Európska únia plánuje uvaliť na Rusko ďalší balík sankcií, ktorý má byť prijatý do 24. februára, keď si svet pripomenie už rok trvajúcu vojenskú ofenzívu ruských ozbrojených síl na Ukrajine.