Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Zo železiarní Azovstaľ evakuovali prvú skupinu asi 100 ľudí

Na satelitnej snímke Planet Labs PBC škody v obliehanom komplexe oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ 30. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Na evakuačnej operácii z Mariupola, ktorá momentálne prebieha, spolupracuje Organizácia Spojených národov s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), ako aj s predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska.

Kyjev 1. mája (TASR) - Skupina prvých približne 100 civilistov bola v nedeľu evakuovaná z komplexu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými silami. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Začala sa evakuácia civilistov z Azovstaľu. Prvá skupina zhruba 100 ľudí už smeruje do kontrolovanej oblasti. Zajtra (v pondelok) sa s nimi stretneme v Záporoží," uviedol Zelenskyj v tvíte. Mesto Záporožie leží 220 kilometrov severozápadne od juhoukrajinského prístavu Mariupol. "Teraz spoločne s OSN pracujú na evakuácii ďalších civilistov zo železiarní," dodal prezident.

Na evakuačnej operácii z Mariupola, ktorá momentálne prebieha, spolupracuje Organizácia Spojených národov s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), ako aj s predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že z Azovstaľu bolo evakuovaných okolo 80 civilistov, pričom niektorí z ich boli odovzdaní OSN a Červenému krížu. "Zachránených bolo 80 civilistov vrátane žien a detí," uviedol vo vyhlásení rezort obrany v Moskve. "Tí, ktorí si želali odísť do oblastí kontrolovaných kyjevským režimom, boli odovzdaní zástupcom OSN a MVČK," dodalo ministerstvo.

Stanica BBC informovala, že evakuácia z ďalších častí Mariupola naplánovaná na nedeľu, bola z bezpečnostných dôvodov odložená do pondelka 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ), uviedla na platforme Telegram tamojšia mestská rada.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Ako píše AP, v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničených v dôsledku ruských útokov, sa podľa odhadov stále ukrýva približne 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov.