Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj:Ruská vojna proti Ukrajine sa musí skončiť oslobodením Krymu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Krym je pod nadvládou Moskvy od roku 2014, kedy ho Rusko anektovalo.

Kyjev 10. augusta (TASR) - Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme," povedal Zelenskyj v svojom pravidelnom videopríhovore.

"Región Čierneho mora nikdy nebude bezpečný, kým bude Krym okupovaný," upozornil ukrajinský prezident. "Nebude stabilný a trvalý mier v mnohých krajinách na pobreží Stredozemného mora dovtedy, kým bude Rusko schopné využívať náš polostrov ako vojenskú základňu," dodal

"Táto vojna Ruska proti Ukrajine a celej slobodnej Európe začala Krymom a musí Krymom aj skončiť - s jeho oslobodením," vyhlásil Zelenskyj.

Na Kryme došlo v utorok k explóziám na tamojšej ruskej vojenskej základni Novofedorivka, pripomína DPA. Ich príčina bola spočiatku nejasná a vláda v Kyjeve sa k zodpovednosti za ne neprihlásila. Denník The New York Times však informoval, že ukrajinská armáda zaútočila na významnú ruskú leteckú základňu nešpecifikovanými zbraňami. Ruské ministerstvo obrany trvalo na tom, že výbuchy neboli spôsobené ostreľovaním.

Krym je pod nadvládou Moskvy od roku 2014, kedy ho Rusko anektovalo, uzatvára DPA. Tento ukrajinský polostrov je ruskými turistami obľúbená dovolenková destinácia a na jednom z videzáznamov z utorka je zrejme vidieť, ako návštevníci utekajú z jednej z tamojších pláží, pričom v pozadí je vidieť stúpať hustý dym, uvádza spravodajská stanica BBC.

Svedkovia agentúre Reuters uviedli, že počuli najmenej 12 explózií, ktoré sa začali približne o 15.20 h miestneho času (14.20 h SELČ).