Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj:Stiahnutie ruskej armády z Chersonu je začiatkom konca vojny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) vyznamenáva ukrajinského vojaka počas návštevy v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident na hlavnom námestí Chersonu odovzdal medaily vojakom. Ideme vpred... Sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu, povedal vojakom a obyvateľom mesta.

Cherson 14. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako "začiatok konca vojny". Uviedol to v pondelok počas návštevy znovuzískaného mesta, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Zelenskyj povedal, že "silná ukrajinská armáda" vytrvalo získava späť územia, ktoré Rusko obsadilo počas invázie na Ukrajinu. Zároveň priznal, že toto úsilie sprevádzajú aj ťažkosti a veľké ľudské obete.

Ukrajinský prezident na hlavnom námestí Chersonu odovzdal medaily vojakom. "Ideme vpred... Sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu," povedal vojakom a obyvateľom mesta, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj zároveň poďakoval Severoatlantickej aliancii a ďalším spojencom za pokračujúcu podporu v boji proti ruskej agresii. Vyzdvihol najmä dodanie raketových systémov z USA, ktoré podľa jeho slov urobili v bojoch "veľký rozdiel".

Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson v piatok po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská.

Cherson je hlavným mestom jedného zo štyroch ukrajinských administratívnych území – Chersonskej oblasti –, ktoré pred mesiacom Rusko nezákonne anektovalo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na otázku o návšteve ukrajinského prezidenta v Chersone zareagoval slovami, že "toto územie je stále súčasťou Ruskej federácie".