Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Železničnú dopravu vo Francúzsku ochromil štrajk

Ilustračná snímka je z protestu vo Francúzsku proti zmenám v pracovnom práve. Foto: TASR-AP

Odbory zamestnancov železníc dnešným štrajkom namietajú proti plánom na zmenu pracovného času.

Paríž 18. mája (TASR) - Štrajk zamestnancov francúzskych železníc dnes ochromil dopravu na lokálnych i celoštátnych tratiach. Vlaky na medzinárodných linkách premávajú normálne, informovala agentúra AP.

Železničná spoločnosť SNCF oznámila, že v súvislosti so štrajkom bola dnes zrušená tretina rýchlikov. Vlaky typu Eurostar do Londýna a Thalys do Bruselu by dnes mali premávať normálne.

V Paríži a priľahlej oblasti premáva len polovica prímestských vlakov, a to len na istých linkách. Parížske metro štrajk nezasiahol.

Odbory zamestnancov železníc dnešným štrajkom namietajú proti plánom na zmenu pracovného času, pravidiel týkajúcich sa nadčasov a voľných dní. Protestujú ním aj proti vládou presadzovaným zmenám v zákonníku práce, ktoré vo Francúzsku naďalej vyvolávajú masové pouličné protesty.

Ako dnes informovali francúzske médiá, železničiari sa vyhrážajú štrajkom aj počas majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa vo Francúzsku začnú 10. júna. V snahe zabrániť tomuto radikálnemu kroku vedenie SNCF naznačilo, že je ochotné pristúpiť na isté ústupky.

Vo svojom štrajku dnes pokračujú aj vodiči kamiónov, ktorí od utorka blokujú cesty okolo viacerých miest v západnej časti krajiny.

Dnes popoludní sa v Paríži bude konať aj demonštrácia príslušníkov policajných poriadkových jednotiek, ktorí ňou chcú odsúdiť prejavy nenávisti proti policajtom a znevažovania ich práce šíriace sa na internete.